Francouzská vína

Informace

Novinky

Slevy

Francouzská vína

Francouzská vína  Počet produktů: 18

Žádná země na světě nemůže s Francií soupeřit v tradici a prestiži vinařského umění, v množství a rozmanitosti regionů, druhů a typů vín. Každá z deseti hlavních oblastí je samostatným pojmem s jedinečnou historií, technologií i s vlastními odrůdami a víny.

Právě z Francie se často vinná réva a technologie výroby dostaly do oblastí Nového světa,...

Žádná země na světě nemůže s Francií soupeřit v tradici a prestiži vinařského umění, v množství a rozmanitosti regionů, druhů a typů vín. Každá z deseti hlavních oblastí je samostatným pojmem s jedinečnou historií, technologií i s vlastními odrůdami a víny.

Právě z Francie se často vinná réva a technologie výroby dostaly do oblastí Nového světa, Afriky i Austrálie. Francouzští vinaři jsou uznávanými mistry zpracování a školení vín a jsou si vědomi svého umění a kvalit.

Označení francouzských vín

Vin de Table – stolní vína bez označení odrůdy a původu, jsou určena pro každodenní spotřebu, téměř všechna se spotřebují ve Francii.

Vin de Pays – kvalitativně lepší vína než Vin de Table, již s vyznačením původu a individuálním charakterem, lze označit jako „krajové víno“. Většina vín se opět spotřebuje ve Francii, ale dnes se i úspěšně vyvážejí, převážně do evropských zemí. Některá jsou již velmi kvalitní.

VDQS (Vin De ’limité de Qualité Supérieure) – přísně kontrolovaná vína, ale s vyššími limity produkce než AOC. Kvalitou se těmto vínům velmi blíží a řada vín je postupně do této kategorie zařazována.

AOC (Appellation d ’Origine Contrôlée) – toto označení nesou všechna nejkvalitnější francouzská vína. 400 úřadů po celé Francii přísně kontroluje původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody, techniky zpracování a kvalitu produktů. Vína AOC tvoří asi jednu třetinu produkce francouzského vinařství.

Premier Cru, Grand Cru – úřední ohodnocení nejlepších vinic v určitých oblastech Francie; v regionu Bordeaux existuje vlastní podrobnější systém značení kvality.

Zobrazit

Podkategorie

  • Blason de Bourgogne

    Burgundsko je pro milovníky vína tím nejvíc vzrušujícím regionem Francie a nejspíše i světa – vždyť nikde jinde nevznikají ze záhadné alchymie mezi odrůdami, podložím, pozemkem a lidskou rukou vína tak rozdílná a emotivní. Ti nejlepší burgundští vinaři navíc dnes umějí přivést k dokonalosti téměř každou sklizeň, z pozemků prestižních i méně známých. Nejlepší burgundská vína se rozvíjejí o něco rychleji než vína z Bordeaux - červená obvykle potřebují mezi pěti a dvanácti lety zrání, bílá tři až deset let. Ty nejvyváženější ročníky však mohou zrát až obdivuhodně dlouho – jejich hedvábná struktura a plný buket vydrží i více než třicet let, aniž by je ovládly třísloviny. Některé lahve z let 1928, 1949 či 1959 jsou dodnes malými zázraky.

  • Paul Mas
  • Brise de France
Zobrazují se 1 – 18 z 18 položek
Zobrazují se 1 – 18 z 18 položek