Bílá vína

Katalog

Informace

Novinky

Slevy

Bílá vína

Bílá vína  Počet produktů: 206

Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. (wikipedia: bílé vino)

Podkategorie

  • Aurelius

    Odrůda Aurelius vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský a byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou a Ing. Františkem Zatloukalem.  Vína této odrůdy bývají kvalitní, plná a výrazná v chuti, jemně kořenitá a aromatická. Svým charakterem jsou podobná ryzlinku rýnskému, který je však méně kořenitý.

    Má jemnou charakteristickou vůní s ovocnými tóny, případně kdoulově-lipovou. Barva je zelenožlutá. Díky dobré cukernatosti mívá obvykle přírodní zbytkový cukr.

    Doporučujeme k předkrmům a k lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběr je vhodný k pstruhům a jiným rybám, sladké výběry vhodně doplňují dezerty.

  • Chardonnay

    Chardonnay pochází z Burgundska ve Francii. V současné době patří mezi módní bílé odrůdy a poskytuje nepochybně spolu se Sauvignonem a Ryzlinkem rýnským nejkvalitnější bílá vína na světě. Chardonnay je rozšířenou odrůdou po celé západní i východní Evropě. Dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy bílého vína, ale jakost vína je vyšší.

    Barva vína je světle jiskřivá zelenožlutá až žlutá. Vůně je bohatá, s nádechem ovoce, v níž lze rozpoznat broskve, meloun, ananas a citrusové plody. Chuť je plná, extraktivní, připomínající exotické plody. Po dlouhém ležení v sudu se mění v plná smetanová vína s typickou chutí a vůní, která nejvíce připomíná kousek teplého opečeného chleba.

    Doporučujeme k rybám, drůbeži, k těstovinám se sýrem, středně vyzrálým sýrům.

  • Irsai Oliver

    Irsai Oliver je raně zrající moštová i stolní odrůda s muškátovou vůní bobulí i vína. Vyšlechtil ji Kocis Pál v Maďarsku v Kecskemétu.  Je rozšířena hlavně v Maďarsku, v menším rozsahu na Ukrajině a v Transylvánii, na Slovensku v malokarpatské a podunajské oblasti a v poslední době také v České republice na jižní Moravě. Často nalézá uplatnění při výrobě burčáků.

    Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování.
    Barva vína je světle žlutá, vuně je muškátově kořenitá. Má nízký obsah kyselin a muškátovou chuť, méně plnou, krátkou, někdy s hořčinkou.

    Doporučujeme podávat jako aperitiv a k dezertům.

  • Lambrusco

    Název Lambrusco je odvozen od latinského slova lambrusca znamenající „divoký“, a to proto, že rostlo samovolně již dlouho před obdobím antického Říma. Během staletí tato odrůda zdomácněla a stala se jemnější, více citlivou a fialkově vonící odrůdou, která vytváří půvabná vína s lahodnou, žízeň zahánějící chutí.

    Výborně se hodí k předkrmům, jídlům z těstovin a k ovocným moučníkům. 

  • Müller Thurgau

    Tato odrůda má ve Švýcarsku název Riesling x Silvaner podle domněle provedeného křížení mezi těmito odrůdami, které uskutečnil prof. Herrmann Müller, původem ze švýcarského kantonu Thurgau. V současné době je dokázáno, že se ve skutečnosti jedná o křížení Ryzlink rýnský x Madlenka královská. Jde o pěstitelsky velmi oblíbenou a v Česku nejrozšířenější odrůdu, kterou je možné pěstovat ve všech českých i moravských vinařských podoblastech.

    Vyznačuje se světle zelenožlutou barvou, příjemnou a vyrovnanou chutí, nižším obsahem kyselin a příjemnou muškátovou vůní. Pro tyto vlastnosti stále stoupá jeho obliba.

    Doporučujeme k předkrmům, k rybám, tepelně upraveným darům moře, k bílým měkkým sýrům, k zelenině jemné chuti.

  • Muscat
  • Muškát moravský

    Muškát moravský vznikl zkřížením odrůd Muškát Ottonel a Prachtraube. Byl vypěstován v Polešovicích v roce 1987 a stal se brzy nejrozšířenější nově vyšlechtěnou odrůdou u nás. Do roku 1993 byl používán název MOPR. Nejvíce je rozšířen na Slovácku.

    Má světle žlutou barvu, výraznou muškátovou vůni spojenou s ovocnými tóny, lehčí chuť s nižším obsahem kyselin.

    Jemně muškátové víno se podává jako aperitiv k předkrmům z husích jater, nebo se výborně hodí k plodům moře, mírně sladkým dezertům a jemné paštice.

  • Muškát Ottonel

    Muškát Ottonel je odrůdou francouzského původu, která je pravděpodobně křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý. Vína mohou být plná a harmonická, pokud mají příznivý obsah kyselin. Často se ale setkáváme s víny přívlastkovými z přezrálých hroznů, která postrádají úměrná množství kyselin. Z přezrálých hroznů této odrůdy však mohou vznikat vynikající přírodní dezertní vína.

    Má světle žlutou barvu, lehkou muškátovou chuť a voní po muškátu a rozkvetlé růži.

    Vína Muškátu Ottonelu doporučujeme k předkrmům z husích jater nebo sladkým dezertům. Mohou sloužit jako lehký suchý aperitiv.

  • Neuburské

    Neuburské pochází z Rakouska, kde se pěstuje pod názvem Neuburger a o jeho vzniku se vypráví, že réví této odrůdy bylo v šedesátých létech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu. Réví bylo vysazeno v obci Arnsdorf a v roce 1872 bylo z první sklizně vyrobeno překvapivě dobré víno. Podle současných poznatků genové analýzy se jedná o nahodilého křížence mezi odrůdami Veltlínské červené a Sylvánské zelené. Neuburské bývalo na Moravě dosti rozšířeno a do značné míry potlačilo dříve nejvíce rozšířené Sylvánské zelené.

    Víno je zelenkavé až zelenožluté barvy, příjemné vůně, často s nádechem kouře. V chuti je víno plné, harmonické, jemně kořenité, s příjemnou hořčinkou.

    Doporučujeme k vařeným masům, k přírodní úpravě hovězího, k vydatnějším, ale i neutrálním jídlům. Hodí se k bílým sýrům.

  • Pálava

    Víno Pálava je odrůda pojmenovaná podle CHKO Pálava. Vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau a podobně jako Aurelius byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou ve Velkých Pavlovicích. Víno má podobné vlastnosti jako Tramín, ale je jemnější, kořenité a s výrazným aroma.

    Má zlatožlutou barvu, ve vůni najdeme koření, muškát a vanilku.

    Doporučujeme k silněji kořeněným jídlům, paštikám, ovčím a kozím sýrům a hodí se také ke sladkým úpravám masa.

  • Rulandské bílé

    Jedná se o francouzskou odrůdu Pinot blanc, pocházející z Burgundska, která nese ve většině vinařských oblastí svůj původní název, nebo jemu podobný, jako v Itálii Pinot bianco. Odrůda vznikla jako pupenová mutace z odrůdy Pinot noir, která má modré hrozny.

    Celkový projev vína závisí na půdním složení a vinařské oblasti. Víno má zlatožlutou barvu a vůni s jemným nádechem chlebovinky. V chuti je tělnaté, s kompaktním charakterem a pěknou kyselinkou. Je to plné harmonické víno. Hrozny bývají často napadeny ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, která ve víně vytváří mírně chlebnatou vůni a chuť.

    Doporučujeme k rybám, k měkkým sýrům s bílou plísní. Víno je vhodné k hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa.

  • Rulandské šedé

     Rulandské šedé, původně zvané Roučí šedé, je známé také pod svým italským názvem Pinot grigio, nebo francouzským Pinot gris . Zmínky o Rulandském šedém pochází už ze středověku z oblasti Burgundy. Odtud se rychle rozšířilo v celé Francii, zejména pak v oblasti Champagne a v roce 1300 dorazilo až do Švýcarska. Na přání Karla IV., který si tuto odrůdu velmi oblíbil, vysadili Rulandu šedou mnichové cisterciáci u Balatonu a odrůda tak získala maďarský název Szükerbarát – šedý mnich. Odrůda vznikla mutací Pinot noir (Rulandského modrého) a je rozšířena celosvětově.

     Má zlatožlutou barvu, medově nasládlou vůni s jemným pomerančem. Jde o plné harmonické víno s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu, charakteristická je dlouho trvající dochuť.
     
    Doporučujeme ke kořeněným jídlům a pokrmům z ryb. Sladké výběry se hodí k dezertům, zatímco suchá vína podáváme k těžší úpravě drůbeže a k hustým polévkám.
  • Ryzlink rýnský

    Ryzlink Rýnský je bílou odrůdou vinné révy původem z Německa. Vína z této odrůdy, zejména přívlastková, se vyznačují harmonickým podílem zbytkového cukru a kyselin, přičemž vyšší obsah kyseliny zaručuje potenciál pro dlouhodobé zrání vína. Patří mezi druhy vína, jejichž charakter je silně ovlivněn místem pěstování. Kromě názvu „Ryzlink“ tato odrůda nemá nic společného s odrůdou Ryzlink vlašský.

    Víno se může pít jako mladé i jako archivní. Mladá vína se vyznačují svěžím ovocným charakterem a vyšší kyselinou, zatímco starší vína jsou více harmonická.

    Barva vína bývá u mladých vín žlutozelená, stářím získává zlatou, jantarovou barvu.Vůně závisí na stáří vína. Typické jsou ovocné, minerální tóny (lipový květ, limetka, broskev, ananas, křemen). Mladá vína bývají svěží, ovocná a řízná, starší se zakulacují, harmonizují. Zejména přívlastková vína jsou vhodná k dlouhodobé archivaci.

    Doporučujeme k rybám, hovězímu, husí pečeni a sýrovým omáčkám.

  • Ryzlink vlašský

    Původ odrůdy je nejasný, snad pochází ze severní Itálie nebo Rakouska a s Ryzlinkem rýnským nemá kromě názvu nic společného. Ryzlink vlašský je bílou moštovou odrůdou vinné révy. Vyznačuje se vyšším obsahem kyselin, u přívlastkových vín tyto kyseliny působí v kombinaci se zbytkovým cukrem harmonicky. U této odrůdy lze také dosáhnout kvalitních ledových vín. Používá se často pro výrobu šumivých vín a díky vysokému obsahu kyselin se hodí i ke scelování. Vzhledem k dlouhému vegetačnímu období vyžaduje teplejší vinařské oblasti a její pěstování se v Česku doporučuje pouze v jižních částech vinařské oblasti Morava.

    Víno je v chuti plné a harmonické. Má širokou škálu vůní, barva je světle zelenožlutá.Ve vůni a chuti lze hledat červený rybíz, angrešt, luční kvítí, hrozinky, sladký citron nebo medové tóny. Hodí se i k dlouhodobější archivaci.

    Doporučujeme k pikantním úpravám masa, jemným paštikám, rybám a zrajícím sýrům.

  • Sauvignon

    Pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. Svůj název získal z francouzského slova „sauvage“ (divoký) díky svému původu v Jihozápadní Francii. Nyní je pěstován v mnoha světových vinařských oblastech.

    Barva vína je světle zelenožlutá. Vůně je výrazná broskvová nebo kopřivová, i po černém rybízu v kombinaci s vůní melounu a angreštu, zanechává dozvuk citrusových plodů. Chuť je plná kořenitá, výrazně ovlivněná vůní.

    Doporučujeme k výraznějším úpravám ryb včetně uzených, grilovaných, k drůbežímu masu, pečenému bažantu a krocanovi. Je možné jej servírovat také k předkrmům, letním salátům, či dezertům. Je vhodné i jako aperitiv.

  • Sylvánské zelené

    Sylvánské zelené je stará tradiční odrůda původem z Rakouska, která je rozšířena po celé Evropě. Kdysi bylo nejrozšířenější odrůdou na Moravě, a proto se mu říkalo lidově „Morávka“. Sloužilo většinou jako běžné suché výčepní víno k prostým jídlům.

    Barva vína je zlatozelená, má pikantní vůni, v mladších ročnících travnatá. Chuť je plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mladších ročnících s vyšší kyselinkou. Víno je neutrální a při nižší sklizni mírně kořenité chuti bez zvláštních aromatických látek. Při vyšší vyzrálosti hroznů dává predikátní vína, která zráním na láhvi nabývají na olejovitosti, hladkosti a vláčné harmonii.

    Doporučujeme k pokrmům z králíka, drůbeži, vepřovému masu či smetanovým omáčkám.

  • Tramín červený

    Tramín červený patří mezi jednu z nejstarších odrůd, jeho původ je však nejasný. Mohl vzniknout nahodilým křížením volně rostoucí révy lesní a některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Římané Tramín nazývali Vitis aminea. Je možné, že má původ v jižním Tyrolsku, kde se nachází obec zvaná Tramín. Může ale také pocházet z Maďarska, Rakouska či jihovýchodní Evropy.

    Má zelenoělutou až zlatožlutou intenzivní barvu, kořenitě medovou omamující vůni a kořenitou chuť. Dále můžeme ve vůni a chuti nalézt čajovou růži, med, hrozniky, exotciké aroma, květy pomeranče, citrusové plody, fialku, zázvor, skořici a liči.

    Hlouběji vychlazený Tramín je vhodný jako aperitiv, často doprovází předkrmy, zejména paštiky z husích jater. Hodí se také k ovčím či kozím sýrům, k uzeným rybám a silně kořeněným jídlům asijské kuchyně.

  • Veltlínské červené rané

    Veltlínské červené rané vzniklo křížením odrůd Sylvánské zelené a Veltlínské červené, podobně jako Neuburské. Pěstuje se prakticky jen u nás a v Dolním Rakousku. Tam se nazývá Frühroter Veltliner či Malvasier.

    Má zlatožlutou barvu, neutrální vůni a nízký obsah kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují také medové tóny.
    Doporučujeme k běžné denní stravě, k masitým svačinám, hutným polévkám, k masům s omáčkou nebo ke studené míse.

  • Veltlínské zelené

    Veltlínské zelené má pravděpodobně původ v Rakousku, jak nasvědčuje kdysi používaný název „Mouhartsrebe“ podle vrchoviny Manhartsberg. Pěstuje se hlavně v Rakousku a České republice, méně již v Maďarsku a na Balkáně.

    Víno má světlezelenou barvu, jemný, příjemný až lehce mandlový buket a plnou, harmonickou chuť s příjemnou hořčinkou a svěží kyselinkou. Je to živé víno, které lze pít mladé i uleželé.

    Hodí se k mnoha druhům jídel. Doporučujeme ke studeným masům, k hovězímu masu, k vepřovému řízku, studeným předkrmům, těstovinám, chřestu. Je také vhodné k přípravě vinného střiku.

  • Cuveé

    Název cuvée [kyvé] pochází z francouzštiny a je odvozen od slova cuve - nádoba či káď. Označuje tak směs vín z několika rozdílných odrůd. Česky se cuvée říká kupáž. Důvodů proč vína míchat (scelovat) je několik. Nejvýznamnější je ten, že vinař má možnost si s výsledkem pohrát, ovlivnit ho. Může z několika jednoduchých vín sestavit harmonický celek a přitom využít specifických vlastností každé odrůdy.

  • Viognier

    Viognier má pravděpodobně původ v Dalmácii, Římané poté tuto odrůdu přinesli do oblasti Rhona.
    Název Viognier pochází pravděpodobně z francouzského města Vienne. Legenda však praví, že svůj název získala odrůda z římského slovního spojení “via Gehennae”, což znamená "cesta do pekla". Pravděpodobně jde o narážku na obtížnost pěstování této odrůdy.

    Má bohatou vůni a chuť broskví a meruněk a jemný buket lučních květin a medu.

    Doporučujeme ke kořeněným jídlům thajské a vietnamské kuchyně. Dále se výborně hodí k sushi a sashimi.

  • Semillon

    Hrozny odrůdy Semillon se používají k výrobě suchých a sladkých vín nejznámnějších ve Francii a Austrálii. Historie této odrůdy je nejasná. Ví se, že jako první se objevila v Austrálii na začátku 19. století a v roce 1820 už pokrývala většinu jihoafrických vinic, kde je známa jako Wyndruif. Byla považována za nejvíce pěstovanou odrůdu na světě. Dnes už však pokrývá pouze jedno procento jihoafrických vinic.

    Doporučujeme jako apertitiv a k moučníkům.

  • Pinot Grigio

     Rulandské šedé, Pinot Gris.

  • Traminer

    Tramín červený patří mezi jednu z nejstarších odrůd, jeho původ je však nejasný. Mohl vzniknout nahodilým křížením volně rostoucí révy lesní a některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Římané Tramín nazývali Vitis aminea. Je možné, že má původ v jižním Tyrolsku, kde se nachází obec zvaná Tramín. Může ale také pocházet z Maďarska, Rakouska či jihovýchodní Evropy. Má zelenoělutou až zlatožlutou intenzivní barvu, kořenitě medovou omamující vůni a kořenitou chuť. Dále můžeme ve vůni a chuti nalézt čajovou růži, med, hrozniky, exotciké aroma, květy pomeranče, citrusové plody, fialku, zázvor, skořici a liči. Hlouběji vychlazený Tramín je vhodný jako aperitiv, často doprovází předkrmy, zejména paštiky z husích jater. Hodí se také k ovčím či kozím sýrům, k uzeným rybám a silně kořeněným jídlům asijské kuchyně.

  • Glera

    Starobylá italská, bílá odrůda révy vinné. Vyrábí se z ní známé šumivé a perlivé víno Prosecco. Nejvíce je rozšířena ve Venetu a Friuli Venezia Giulia. Odrůda se pěstuje v mnoha mutacích a ustálený popis neexistuje. Hrozen je velký, středně řídký. Bobule kulatá až mírně oválná s tenkou slupkou žluté až zlaté barvy. Dužnina je měkká a dobře se lisuje.

  • Hibernal

    HIBERNAL je pozdní moštová bílá, interspecifická odrůda. Vyšlechtil ji dr. Helmut Becker na Ústavu pro šlechtění révy vinné v Geisenheimu v oblasti Rheingau v Německu jako semenáč druhé filiální generace křížení Ryzlinku rýnského, klon 239 Gm/F2 x Seibel 7053. V Německu se pěstuje na necelých 100ha, ve Švýcarsku na menší ploše. V ČR zatím významněji rozšířena není. Udržovatelem odrůdy je p. prof. Vilém Kraus. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2004.Víno je výborné kvality, plné a má jemně aromatickou vůni, kořenité, charakteru a typu jako je Ryzlink rýnský, nebo Sauvignon. Výnos hroznů je středně vysoký, cukernatost je však vyšší, než u Ryzlinku. Každoročně lze vyrobit přívlastkové víno. Pro svoji odolnost vůči houbovým chorobám j eodrůda vhodná pro integrované vinohradnictví, případně pro výrobu biovína.

  • Orvieto
  • Rivaner

    Synonymum Muller Thurgau - svěží, aromatická odrůda s pevným tělem, svěží vůní a medovými tóny v chuti. 

  • Riesling
na stránku
Zobrazují se 1 – 36 z 206 položek
Zobrazují se 1 – 36 z 206 položek