Červená vína

Informace

Novinky

Slevy

Červená vína

Červená vína  Počet produktů: 140

Hlavní rozdíl mezi výrobou bílých a červených vín je, že bílá kvasí po vylisování moštu a červená kvasí před lisováním, tedy rozdrcené bobule kvasí společně se slupkami ze kterých se vyluhuje barvivo a třísloviny. Kvasný kontakt moštu se slupkami se nazývá macerace, její délka záleží na typu vína, které se vyrábí. 

Pro zjemnění chuti červených v...

Hlavní rozdíl mezi výrobou bílých a červených vín je, že bílá kvasí po vylisování moštu a červená kvasí před lisováním, tedy rozdrcené bobule kvasí společně se slupkami ze kterých se vyluhuje barvivo a třísloviny. Kvasný kontakt moštu se slupkami se nazývá macerace, její délka záleží na typu vína, které se vyrábí. 

Pro zjemnění chuti červených vín se často užívá řízené jablečno-mléčné kvašení, při kterém se odbourává ostrá kyselina jablečná na jemnější kyselinu mléčnou. Na charakter vína má také vliv jeho zrání, které může probíhat v zavíněných dřevěných sudech, nebo ve vypalovaných dubových sudech o objemu 225 litrů zvaném „barrique“, z kterého se do vína extrahují aromatické látky a vytváří specifický charakter s chutí a vůní kouře, vanilky, pražené kávy či karamelu. 

Zobrazit

Podkategorie

  • Cabernet Moravia

    Odrůdu Cabernet Moravia vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe.

    Má tmavě granátovou barvu, ve vůni a chuti najdeme černý rybíz. Zráním vína se stupňuje jeho plnost a harmonie. Je vhodné pro školení v sudech typu barrique.

    Doporučujeme k červeným nebo uzeným masům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.

  • Cabernet Sauvignon

    Cabernet Savignon patří mezi nejrozšířenější červené odrůdy. Používá se jak do cuveé, tak i jednoodrůdově. Vína mají tmavě granátovou barvu s modravým odleskem. Mladá vína mají tříslovitou chuť, vyzrálá vína hebce sametovou chuť černého rybízu. Vůně se liší podle polohy, půdy, sklizně a technologie. Ve vůni je možno najít tmavé třešně, ostružiny, tabák, eukalypt, cedrové dřevo či marmeládu. Vína této odrůdy jsou velmi snadno rozpoznatelná a jsou vhodná k archivaci. Školení tohoto vína je často spojeno s použitím sudů barrique, které předávají vínům další vůně a chuť.

    Doporučujeme k jehněčí pečeni, bifteku, krůtímu masu a kořenitým omáčkám.

  • Carmenere

    Odrůda Carmenere byla původně pěstována v oblasti Medoc ve francouzské oblasti Bordeaux, kde byla používána k produkci sytě červených vín a příležitostně používána pro účely míchání stejně jako Petit Verdot.

    Jméno Carmenere pochází z francouzského slova pro karmín, což poukazuje na karmínovou barvu podzimního listí. Grande Vidure je historickým synonymem názvu této odrůdy, ale současná pravidla EU zakazují import z Chile do EU pod tímto názvem.

    Nejvíce se Carmenere pěstuje v Chile a stále častěji se využívá k míchání s odrůdou Cabernet Sauvignon.
    Víno Carmenere má sytě červenou barvu, ve vůni se mísí aroma červeného ovoce, koření a bobulí. Má třešňovitou, ovocnou chuť s kouřovými, kořenitými a zemitými tóny. Chuť může také připomínat tmavou čokoládu a tabák. Víno je nejlépe pít mladé.

    Doporučujeme k pečeným červeným masům, zvěřině, kachně, játrové paštice, lazaním, špenátovým těstovinám a také k modrým sýrům.

  • Dornfelder

    Tato odrůda byla vyšlechtěna ve Zkušebním ústavu pro pěstování révy a ovoce ve Weinsbergu v Něměcku.

    Víno má tmavě granátovou barvu a jemnou aromatickou vůni se svěžími ovocnými tóny. Ve vůni i chuti lze najít ořechy. V Německu se používá pro zvyšování barevnosti červených vín a pro zrání v sudech barrique. Svěží vína Dornfelderu doporučujeme k těstovinám, plná vína k pečeným masům.

  • Frankovka

    Některé prameny uvádějí, že původ Frankovky je v Německu (odtud je odvozeno i jméno), jiné, že pochází z Dolního Rakouska a nebo že pochází z okolí chorvatského města Lemberg. Ve 20. století byla nejrozšířenější odrůdou na Moravě, ale postupně ji začal nahrazovat Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

    Víno je tmavě rubínové až intenzivní ohnivé barvy. Jemný elegantní kořenitý buket připomíná jádra peckovin s nádechem skořice.  Chuť je plná, s lehkým nádechem višní, s jemným taninem a příjemnou kyselinkou.

    Doporučujeme k tmavým masům výrazné chuti, zvěřině, k zapečeným těstovinám a sýrům s bílou plísní na povrchu.

  • Lambrusco

    Lambrusco je tradiční italské perlivé červené víno. Tato odrůda pochází z kraje Emilia-Romagna v Itálii. Chuť tohoto vína je velmi lehká, svěží a nasládlá, je proto velmi dobře pitelné. Název je odvozen z latinského slova Lambrusca, což znamená "divoký". Původně tato odrůda totiž rostla samovolně. Lambrusco je charakteristické ovocnou chutí a je okouzlujícim doplňkěm k indickým, španělským a italským pokrmům a k ovoci. Lambrusco se podává chlazené a hodí se na různé společenské akce.

  • Merlot

    Odrůda Merlot je původem z Francie, geneticky blízká Cabernet Franc. Jméno je odvozeno od francouzkého slova “merle”, které česky znamená kos. Tento pták má totiž bobule hroznů Merlotu v oblibě. Merlot se používá do směsí s odrůdou Cabernet Sauvignon. Nyní se Merlot pěstuje v Itálii, Kalifornii, Chile i ve východní Evropě. V Maďarsku je Merlot známý pod jménem Médoc noir.

    Barva vína Merlotu je rubínová až granátová, má jemnou vůni přezrálého černého rybízu, černých třešní, švestek a fíků. Po delším ležení na láhvi se objevují tóny tabáku, lanýže, kávy nebo čokolády. Víno má nízký obsah kyselin, plnou, hebkou a vláčnou chuť a dlouhé doznívání. Jeho snadná pitelnost a vláčnost je důvodem velké obliby vína odrůdy Merlot.

    Doporučujeme ke grilovaným rybám, plodům moře, hovězímu, grilovanému kuřeti, těstovinám, lasagním a také k čokoládovému dezertu.

  • Modrý Portugal

    Původ odrůdy není jednoznačný. V roce 1772 byla převezena z Portugalska do Rakouska, okolo roku 1880 se tato odrůda dostala do Čech a postupně se rozšířila do všech českých a moravských vinařských oblastí. U nás byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro vysokou úrodnost, ale i pro dobrou pitelnost jemného, svěže aromatického vína, které bývalo na venkově doprovodem pracovních svačin i běžných denních jídel.

    Barva vína je světle červená - rubínová, vůně jemná, květinová, chuť přijemná, sametová, víno je lehčí s nižším obsahem kyselin, jemně natrpklé.

    Doporučujeme k drůbežímu masu, sýrovému nářezu, těstovinám, šunce či salámu, hodí se i k lehkým pokrmům, třeba italské kuchyni.

  • Pinot Franc

    Pinot Franc je vysoce kvalitní časně zrající odrůda, která se pěstuje na jihu Moldávie. Donedávna byla využívána pouze k produkci drahých druhů šampaňského a pro směsi s odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot, v dnešní době se však úspěšně používá také jednoodrůdově.

    Víno této odrůdy má rubínovou až tmavě rubínovou barvu, plnou sametovou chuť s vůní tabáku, fialky a černého jeřábu. Pinot Franc má méně tříslovin než Cabernet Sauvignon.

    Doporučujeme k drůbeži, mořským plodům a zeleninovým salátům.

  • Rulandské modré

    Podobně jako Chardonnay je i tato burgundská odrůda velmi rozšířena po celém světě, nejvíce však v chladnějších oblastech. Nese téměř všude svůj původní francouzský název Pinot noir. Vína této odrůdy jsou vysoce hodnocena  na celém světě. Francouzský název Pinot je odvozen od slova Pin = šiška, protože jeho malé bobulemi nahloučené hrozny připomínaly šišky jehličnanů.

    Barva je světle granátová až cihlově červená se zlatým okrajem hladiny vína na styku se stěnou sklenky. Vůně je květnatá, s tóny po přezrálých třešních až hořkých mandlích. Víno je plné, kořenité s hořkomandlovou příchutí.

    Doporučujeme k jemnějším úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas, k jemným typům sýrů a hodí se i k malému dezertu.

  • Shiraz

    Shiraz je tmavá odrůda rozšířená na celém světě. Je užívána k produkci silných červených vín s vysokým obsahem tříslovin. Ať už je prodávána pod názvem Shiraz nebo Syrah, těší se velké oblibě. Pozor na záměnu s Petite Sirah, což je synonym pro Durif, kříženec odrůd Shiraz a Peloursin.

    Shiraz má původ v rýnské oblasti jihovýchodní Francie. Ve zbytku Evropy, Argentině, Chille, Novém Zélandu, Uruguay a USA je znám také pod jménem Syrah. Název Shiraz se stal populárním v Austrálii, Jižní Africe a Kanadě.

    Vína jsou silné a plné chuti. Tóny chuti a aroma závisí na klimatu, půdách, kde je réva pěstována a také na vybraných vinařských praktikách. V aroma lze najít fialky, bobulové ovoce, čokoládu a černý pepř. Doporučujeme k hovězímu masu, klobásám a grilovanému masu.

  • Svatovavřinecké

    Svatovavřinecké se ve Francii nazývá Saint Laurent, v Rakousku Sankt Laurent. V současné době se nejvíce pěstuje u nás. Odrůda pochází z území Francie, kde vznikla pravděpodobně jako semenáč burgundských odrůd a odtud se rozšířila do střední Evropy.

    Víno této odrůdy je tmavě červené až karmínové barvy s jemnou, svěží vůní a plnou, sametovou chutí. V některých ročnících s vyšším obsahem kyselin a tříslovin připomíná sušené švestky až černý rybíz.

    Doporučujeme k hovězímu masu, paštikám, zvěřině.

  • Zweigeltrebe

    Tuto odrůdu vyšlechtil v Rakousku roku 1922 ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu dr. F Zweigelt křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka. Je v Rakousku nejrozšířenější modrou odrůdou. Vína mají tmavě granátovou barvu, ovocně kořenitou vůni připomínající višně a jiné bobulové ovoce a hebkou až sametovou chuť. Jeho ovocná chuť je podpořena příjemnou tříslovinou.

    Doporučujeme k pikantním úpravám vepřového a hovězího masa, zvěřině a paštikám.

  • Malbec

    Modrá odrůda, pocházející z Bordeaux, kde byla používána do cuvée, aby směsím poskytla barvu a tříslovinu. Dle nepotvrzené teorie je název Malbec odvozen od jména maďarského vinaře, který poprvé rozšířil tuto odrůdu ve Francii. Jiná teorie naznačuje, že původním názvem odrůdy byl Côt, což pochází pravděpodobně ze severního Burgundska. Víno z Malbecu má tmavou až fialovou barvu s výrazným aroma fialek a ostružin, velmi dlouhý závěr s výraznou tříslovinou. Ve vůni můžeme najít švestky, tabák, česnek a rozinky.

    V Evropě se používá do cuvée, například ve směsi s odrůdami Cabernet Franc a Gamay. ale největší rozmach prožívá jednoodrůdově v Argentině. Doporučujeme ke kuřecím křidýlkům, paštikám, salámům, sýrům (pamezán, čedar), těstovinám a rybám.

  • Syrah

    viz Shiraz

  • Pinot Noir

    Pinot Noir, neboli Rulandské modré, hovorově také Modrá Rulanda. Francouzký název Pinot je odvozen od francouzského slova "pin", česky šiška, protože jeho malé hrozna připomínají šišky jehličanů. Pinot Noir dal císař Karel IV. dovézt do Čech z Francie. Dnes je tato burgundská odrůda rozšířena po celém světě. Vznikla pravděpodobně křížením odrůd Mlynářská a Tramín červený.

    Vína mají rubinovou až cihlově červenou barvu. Ve vůni lze najít ostružiny a jahody. Vůně vyzrálých vín připomíná černé třešně, povidla, sušené švestky, hořké mandle a hořkou čokoládu. Hodí se pro dlouhodobé skladování.

    Slupka bobulí této odrůdy obsahuje málo červeného barviva, a proto se lisováním celých hroznů získávají bezbarvá vína, tzv. klarety, která jsou součástí základu směsi pro výrobu šumivých vín Champagne. Doporučujeme podávat k pečeným masům, zvěřině, nadívané drůbeži, pokrmům z hub a k tvrdým sýrům.

  • Petit Verdot

    Tato odrůda se jen velmi zřídka vyskytuje jako samostatně jako odrůdové víno. Barva tohoto vína je sytě červená. Spojení květinové vůně a vůně ušlechtilého dřeva s tóny zralého ovoce, lékořice a čerstvě mletého pepře. Převládá v něm chuť kouře, třešní a černého rybízu. Skvělá struktura, vyvážené taniny a vyjímečná hloubka s příjemným závěrem.

    Víno určené pro mimořádné příležitosti. Hodí se ke grilované drůbeži s kořeněnou salsou či sýrům s bílou plísní na povrchu. Jelikož se nesnadno setkáváme s touto odrůdou v tak skvělém provedení, není pochyb, že si je nejlépe vychutnáme samo o sobě. Víno je vhodné k dlouhodobé archivaci.

  • Cuveé
  • André

    Odrůda André vznikla ve 20. století ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku křížením frankovky a svatovavřineckého. Byla nazvána na počest francouzského pedagoga a přírodovědce, zakladatele spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně, Christiana Carla Andrého.

    Vína z dobře vyzrálých hroznů mají granátovou barvu, ovocnou vůni peckovitého ovoce s tóny borůvek. Chuť vín je plná a můžeme v ní nalézt ostružiny, borůvky a povidla.

    Doporučujeme ke grilovanému a uzenému masu a k tučnějším sýrům.

  • Neronet
  • Cabernet Franc

    Cabernet Franc (zkratka CF) je tradiční, starobylá, středně pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), používaná k výrobě červených vín. Je původní „kabernetovou“ odrůdou, která se v regionu Bordeaux stala zakladatelem celé rodiny odrůd „kabernetového typu“, je úzce příbuzná      s volně rostoucí révou lesní Vitis vinifera ssp. sylvestris a vznikla patrně její selekcí. V poslední době byla tato odrůda neprávem zatlačena do pozadí daleko úspěšnější odrůdou Cabernet Sauvignon. Vína CS obsahují sice více taninů, jsou tmavší a tělnatější, ale vína CF mají jemnější texturu a někdy i přitažlivější vůni. Ve směsi dokáže CF zmírnit „divokost“ a taninovou hrubost vín odrůdy CS. V regionu Bordeaux zrají hrozny CF dříve a dosahují lepší cukernatosti, proto se spolu s Merlotem vysazuje v oblasti St. Émilion, kde CS již tak dobře nevyzrává.

  • Raboso

    Raboso je červené víno ​, které se pěstuje především ve východní části regionu Veneto. Často je nazýváno Raboso Piave, od jména řeky, která regionem protéká. Klima a podnebí vytváří hluboké barvy vína s nízkým obsahem alkoholu a vyšším obsahem kyselin. Název raboso znamená naštvaný, protože naštvaný je pocit   v ústech, pokud se toto víno pije mladé. Raboso byla v minulosti nejvíce pěstovaná odrůda ve východním Venetu.  Chuť je suchá, atraktivně svíravá s plnou chutí v plné zralosti. Raboso Piave je jedním z největších benátských červených vín, pravděpodobně nejlepší mezi tradičními odrůdami vína východního Veneta. Je vynikající k s srstnaté a pernaté zvěřině, k červenému masu, grilovaným masům a k dobře vyzrálým sýrům. 

  • Montepulciano DOC Abruzzo
  • Nero d´Avola

    Nero d´Avola je nejlepší odrůda pro výrobu červených vín v Kalábrii a na Sicílii, kde je nejvysazovanějším kultivarem celého ostrova. Vinaři, kteří se zaměřují na kvalitu, oceňují hlubokou barvu a velký archivační potenciál, jakému se Nero d’Avola těší, zejména v kupážích s jinými odrůdami. Dává hluboce zbarvená vína        s ovocitým charakterem drobných peckovin s čokoládovými podtóny, bohaté struktury s pevnými tříslovinami    a adekvátní kyselinkou. 

  • Chianti

    Chianti je samo o sobě bezesporu jedním z nejslavnějších vín, a to nejen v rámci Itálie. Historie tohoto slavného vína sahá na začátek 13. století, kdy se ale pod tímto jménem objevovala vína bílá. Již v této době se formovala původní oblast Chianti. Jednalo se o politicko-vojenskou unii vesnic Castellina, Gaiole a Radda in Chianti, která vystupovala pod pod názvem La Lega del Chianti (liga Chianti) a byla stvořena Florencí pro to, aby jejím jménem obhospodařovala a bránila oblast před Sienou. Ostatně právě odtud pochází symbol černého kohouta, který dnes označuje vína Chianti Classico. Tato toskánská oblast je často považována za nejstarší úředně doloženou oblast světa.

  • St. Laurent
na stránku
Zobrazují se 1 – 36 z 140 položek
Zobrazují se 1 – 36 z 140 položek