Zweigeltrebe PS Zobrazit větší

Hrabal / Pelvins Zweigeltrebe PS

3177

New product

SKLADEM

VinařstvíHrabal / Pelvins
Cukernatost Suché
Odrůda Zweigeltrebe
Obsah alkoholu 12,5%
Země původu ČR
Klasifikace Pozdní sběr
Ročník 2016
Objem 0,75L
Alergeny Obsahuje oxid siřičitý

199 Kč s DPH

265 Kč/l

Tato odrůda byla vyšlechtěna v roce 1922 bývalým ředitelem vinařské školy a ústavu v rakouském Klosterneuburgu Fritzem Zweigeltem křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka. O její rozšíření v Rakousku se později zasloužil legendární vinař Dr.Lenz Moser a nyní je zde nejrozšířenější modrou odrůdou, která zaujímá více než 1000 ha a poskytuje až 8% rakouského vína. V druhé polovině 60. let se začala pěstovat i v bývalém Československu, nejvíce na Moravě. Pro zajímavé biologické vlastnosti, hlavně pěstitelské, byla v roce 1980 předběžně povolena a zapsána do Listiny povolených odrůd. Je zapsána v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.Dnes se podílí na celkové ploše vinic České republiky 4,4%. Nejvyšší zastoupení má ve vinařských oblastech mostecké, brněnské, mutěnické a strážnické. Nedaří se jí v oblasti pražské a čáslavské.

Charakteristika vína

Barva: temně červená 
Vůně: jemná, může připomínat švestky 
Chuť: mladé víno je hrubší a drsné; po vyzrání velmi jemné, harmonické, s jemnou tříslovinkou. 
Při vysokých úrodách hroznů je víno této odrůdy hrubé, kyselejší a méně barevné. Z dobře vyzrálého hrozna však poskytuje tmavě zabarvené, granátové víno se zábleskem fialek. Aroma mladého vína se poměrně rychle zušlechťuje, víno však musí zrát v dřevěném sudu (nemusí být barikový). Po roce zrání pak překvapí ovocně kořenitou vůní a hebkou, sametovou chutí. V posledních letech se můžeme setkat i s vydařenými růžovými, a dokonce barikovými víny této odrůdy.
 
Zvláštnosti
Zweigeltrebe přesvědčilo i ty zdejší vinaře, kteří modrým odrůdám příliš nevěřili. Jen v letech 1996 až 2002 byla v Čechách a na Moravě tato odrůda nově vysazena na 211 hektarech vinic. V roce 2002 bylo v tuzemsku například vypěstováno téměř 150 000 sazenic Zweigeltrebe! Odrůda může dosahovat vysoké vyzrálosti až v kategorii "pozdní sběr". Víno je vhodné ke scelování s ostatními červenými víny. Doporučuje se k dlouhodobějšímu zrání v láhvi.
 
Vhodnost k pokrmům
Maso, ryby: jemně kořeněné maso, bažant, biftek. K zweiglu si dopřejme např. hovězí v karamelo-švestkové omáčce.
Sýry: jemné, vysoce jakostní a drahé tvrdé sýry.
Ostatní: těstoviny.