O oblasti

Informace

Novinky

Slevy

Nejprodávanější produkty

O oblasti

O oblasti  V této kategorii není žádné zboží.

Portugalsko je domovem mnoha zajímavých a různorodých vín – od svěžích, mladých a lehce perlivých Vinhos Verdes s nízkým obsahem alkoholu, přes tichá vína všech barev a stylů, stolní i s označením Denominacao de Origem Controlada, až po nejproslulejší, světově oblíbená fortifikovaná vína Madeira a portské, někdy též nazývané Oporto.

Portské víno...

Portugalsko je domovem mnoha zajímavých a různorodých vín – od svěžích, mladých a lehce perlivých Vinhos Verdes s nízkým obsahem alkoholu, přes tichá vína všech barev a stylů, stolní i s označením Denominacao de Origem Controlada, až po nejproslulejší, světově oblíbená fortifikovaná vína Madeira a portské, někdy též nazývané Oporto.

Portské víno pochází z hornatých svahů řeky Douro („zlatonosná“) na severovýchodě Portugalska. Jeho dějiny jsou těsně spjaté s anglickými obchodníky, kteří si portugalská vína oblíbili a začali do nich přidávat vinný destilát, který jim umožnil přežít námořní přepravu do Británie. Vzhledem k jeho oblibě na sebe nenechaly čekat nejrůznější machinace a podvrhy, a proto byla v roce 1756 vydána opatření, která měla zaručit kvalitu a důslednou kontrolu portských vín. Vznikla tak vymezená vinařská oblast Douro, údajně první na světě. Od roku 2001 je součástí světového dědictví UNESCO.
Vinice začínají asi 100 km východně od přístavních měst Porto, které dalo vínu jméno, a Vila Nova da Gaia, kde se nacházejí sklepy se zrajícími víny většiny velkých a tradičních výrobců.
Povoleno je přes 30 odrůd, převažují však Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca, Touriga Nacional a Tinto Cao pro červená a Malvasia Fina, Viosinho, Códega, Verdelho či Rabigato pro bílá portská. Kvašení je zastaveno přidáním ušlechtilé vinné pálenky a víno přečerpáno do dřevěných sudů (použité, desítky let staré sudy jsou pro portské víno nejlepší) či nerezových tanků a uloženo ke zrání, jehož délka a způsob se liší dle typu portského. U červeného portského rozeznáváme dva základní styly lišící se velikostí dřevěných sudů a délkou zrání v nich: Ruby a Tawny.

Ruby jsou lahvována rychleji, aby si zachovala svěžest, ovocnost a rubínovou barvu; zrají proto ve velkoobjemových sudech, kde proběhne jen malá oxidace. Patří sem:
Ruby: přibližně tříleté zrání, mladé víno pro každou příležitost
Reserve Ruby: (dříve Vintage Character Port) zrají 2-6 let, opulentní a bohatá vína
Vintage Ports: nejvzácnější a nejprestižnější z portských. Víno z jediného ročníku, který výrobci “deklarují”, tj. vyhlásí záměr vyrobit výjimečné ročníkové portské. Vintage Port může pocházet z vice pozemků nebo jen z jedné vinice (Single Quinta Vintage). Po přibližně dvouletém pobytu v použitých dubových sudech je víno lahvováno pro další zrání, které může díky jeho vysokému obsahu polyfenolů trvat i přes sto let. Z původně hutného, tříslovinného vína se stárnutím stává noblesní a delikátní flakon plný koření, kávy, čokolády či karamelu. Doporučuje se dekantovat.
Late Bottled Vintage: rovněž pochází z jediné sklizně, nejedná se však o deklarované Vintage Port. Bohaté a tělnaté víno, které zrálo 4 až 6 let v použitém dubovém sudu.
Crusted Port: víno z několika mladých ročníků, které je po 12-18 měsíčním pobytu v sudu lahvováno (datum stáčení je uvedeno na etiketě) bez jakékoli filtrace či čiření, aby poté leželo ještě další minimálně tři roky před uvedením na trh v lahvi. Usazeninami vzniká v lahvi silná krusta, která dala vínu jméno. Bohaté, tmavé a komplexní víno, které můžete nechat ještě nějakou dobu vyzrávat. Dekantace nutná.

Vína typu Tawnynaopak vznikají intenzivní mikrooxidací v malých dubových sudech, kde mohou ležet i desítky let. Jak už naznačuje jejich název, získají tak nazlátlý, jantarový odstín a lahodnou sametovost, zakulacenost a tóny oříšků, karamelu a sušeného ovoce (rozinky, meruňky).
Tawny: dvou- až tříleté zrání, hebké a krémové.
Aged Tawny: na etiketě je uvedena průměrná doba (10, 20, 30 či více než 40 let), kterou vína strávila v použitých dubových sudech za pravidelného ochutnávání a pečlivého dohledu sklepmistrů. Vytvořit harmonické cuvée je vrcholem scelovacího umění.
Colheita: portugalsky sklizeň. Vína pro toto cuvée pocházejí z jediného ročníku a zrála minimálně 7 let. Kromě roku sklizně na lahvi najdete též rok lahvování.
Reserva Tawny: směs vín, zrajících různě dlouhou dobu v sudu, nejméně však 7 let.

Bílé portské se vyrábí v nejrůznějších stylech od extra suchého až po velmi sladké, liší se též obsahem alkoholu a charakterem podle délky a způsobu zrání – v nerezových tancích vznikají svěží, ovocná vína, dubový sud je zakulacuje a prohlubuje do oříškově medových tónů. Pijí se vychlazená jako aperitiv či součást koktejlů.

Zobrazit